Kansrijke beroepen zijn beroepen waarbij je een goede kans maakt om er een baan in te vinden. Het UWV publiceert jaarlijks haar arbeidsprognose. Zo wordt er gekeken naar het aantal werklozen en in welke beroepssector dit is, maar ook naar het aantal vacatures en de sectoren waarin werknemers worden gevraagd. Zo kan het UWV een goede prognose maken voor het komende jaar.

Nu kun je denken, wat moet ik met deze informatie.

Wanneer jij nog studeert en keuzes moet maken in welke richting je straks verder wilt gaan, dan is het goed om te weten of er tegen die tijd voldoende werk in te vinden is. Maar het kan ook zijn dat je al geruime tijd actief bent op de arbeidsmarkt, maar je wilt laten omscholen omdat de vooruitzichten voor jou niet zo positief zijn. Ook dan is het goed om te bedenken, of het geld en de tijd die je in omscholing steekt, straks zullen resulteren in een nieuwe baan. Wil je weten wat de kansrijke beroepen zijn? Deze kun je vinden op de website van het UWV. Voor het gemak hier een linkje. (PDF bestand)

Verder is het ook goed om te weten dat er veel projecten lopen waarbij je subsidie kunt krijgen, wanneer jij voor een bepaald beroep kiest. Het kenmerk van deze projecten is vaak dat je leert en werk. Je ontvangt loon op de dagen dat je werkt. En op de dagen dat je een studie volgt wordt dit door jouw toekomstige werkgever betaald.

Ben je op dit moment werkloos en heb je geen diploma voor een kansrijk beroep, dan zou het kunnen dat het UWV een opleiding voor jou betaalt. Heb je geen werkloosheidsuitkering, maar een bijstandsuitkering, dan is het mogelijk dat de opleiding wordt vergoed door de gemeente. Vraag je contactpersoon bij het UWV of bij de gemeente naar de mogelijkheden.