Werkte jij nog niet vanuit huis? Grote kans dat dit nu wel het geval is. Hoewel velen van ons dachten dat het tijdelijk zou zijn, werken we inmiddels al een jaar thuis. Goed om eens te kijken hoe onze eigen werkplek er uit ziet.  

Waar moet een goede werkplek eigenlijk aan voldoen. Hier een aantal tips;

Zorg voor een tafel of bureau met een goede werkhoogte. Als het gaat om een tijdelijke werkplek kan de keukentafel een optie zijn, maar wanneer je daar dagelijks aan moet werken merk je al snel dat deze tafel bedoeld is om aan te eten en niet om aan te werken. Een goede hoogte van een werktafel of bureau is tussen de 73 en 77 centimeter. Wat minstens zo belangrijk is als een tafel met de juiste hoogte, is een goede (verstelbare) stoel. De stoel moet je kunnen afstellen aan de hoogte van de tafel en aan jou zithouding om zo een ergonomische werkplek te creëren. Tips over het instellen van een bureaustoel vind je hier.

Wanneer je een goed bureau en een goede stoel hebt is het van groot belang waar je deze neer zet. Zorg voor een rustige plek waar je niet constant wordt afgeleid. Velen van ons zullen daar een slaapkamer of de zolder voor gebruiken. Goed daglicht is dan ook essentieel om actief aan de slag te kunnen. Goed daglicht houd je fitter en kun je geconcentreerder werken. Het is belangrijk dat je haaks op het raam zit met je rug naar het raam toe zit. Dit voorkomt schittering op het beeldscherm.

Verlichting is ook zeker niet onbelangrijk. Naast gewone verlichting in de kamer kan een bureaulamp uitkomst bieden wanneer de lamp niet op je toetsenbord schijnt.

Naast licht heb je ook frisse lucht nodig. Zeker wanneer je lang achter elkaar in een kamer aan het werk bent is het goed dat er frisse lucht naar binnen kan. Dit kan met een ventilatierooster of door simpel weg een raam op een kier te zetten. Kijk dus goed of dit bij jouw werkplek kan.

Het is verleidelijk om een koffiezetmachine bij je nieuwe werkplek te zetten. De kans is dan groot dat je te lang achter elkaar door werkt, terwijl het goed is om regelmatig even in beweging te komen. Zo blijf je actief en alert.

Goede internet verbinding. Het klinkt logisch, maar toch één om goed naar te kijken. In plaats van via de WiFi te werken, is het beter om vanaf de modem een kabel naar je nieuwe werkplek te leggen. Over het algemeen heb je dan een sneller internet en minder kans op storingen. Tenslotte is een goede internet verbinding cruciaal om thuis te werken.

Het is belangrijk dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat. Lang naar beneden kijken leiden tot lichamelijke klachten. Voor de laptops zijn er mooie universele laptophouders te koop die dit probleem makkelijk en goedkoop kunnen verhelpen. Kijk hier maar eens.