Eenvoudig gezegd, is de perfecte sollicitatiebrief een brief die helemaal gelezen wordt, met als gevolg een uitnodiging voor een gesprek. Dit is toch wat je wilt bereiken met jouw sollicitatie? Maar hoe maak je een perfecte sollicitatiebrief en hoe zorg je er voor dat deze brief aanleiding geeft om jou uit te nodigen.

Het allerbelangrijkst is voorbereiding. Solliciteren kost veel tijd. Gun jezelf deze tijd. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Lees hun website goed door. Wat zijn de normen en waarden van dit bedrijf? Wat is hun strategie? Hoe kun jij hieraan bijdragen? Laat dit ook terugkomen in jouw sollicitatiebrief. Dit zorgt geeft de lezer een stukje herkenbaarheid. En laat jij zien dat je je sollicitatie serieus neemt.

Een andere manier om meer kennis te vergaren is: Praat met  iemand, die al werkzaam is bij dit bedrijf. Hij/zij kan jou vertellen wat het bedrijf belangrijk vindt of hoe bepaalde processen werken. Een handig hulpmiddel hierbij is LinkedIn. Via dit zakelijke sociale medium kun je op een gemakkelijker manier zien wie van jouw contacten bij dit bedrijf werken of met wie jij een connectie zou kunnen maken.

Wanneer je alle kennis hebt vergaard begint het schrijven van de brief. Om een goede brief te schrijven heb je een bepaalde opbouw nodig. De opbouw van een sollicitatiebrief is vrijwel altijd hetzelfde. Als je deze opbouw hanteert, weet je zeker dat je niets vergeet te vermelden. Hieronder een voorbeeld waarin de opbouw van een sollicitatiebrief goed te zien is.

Heel veel succes en zorg dat jouw eerstvolgende sollicitatiebrief de perfecte sollicitatiebrief wordt!