Veelgestelde vragen over sollicitatiebrief en cv (FAQ)

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor? Wat zet je in een cv? En hoe val je op? Ontdek het in deze FAQ over solliciteren, sollicitatiebrieven en cv’s.

Schokkend: recruiters wijzen 98% van alle sollicitatiebrieven af! Wil jij wel op gesprek komen? Laat dan je sollicitatiebrief en/of cv controleren door een ervaren recruiter. Je cv en motivatiebrief samen nakijken kost €75 euro. Alleen je cv of motivatiebrief nakijken kan natuurlijk ook, voor een cv nakijken bereken ik €35 euro en voor het nakijken van je motivatiebrief bereken ik €40.

Wat betekent cv?

De afkorting cv staat voor curriculum vitae en is Latijns voor levensloop. Het is een opsomming van je opleidingen en werkervaring.

Waarom moet je een cv hebben?

Het is belangrijk voor de werkgever om te weten wie er solliciteert en of deze kandidaat voldoet aan de gestelde eisen. 

Een recruiter zal in eerste instantie selecteren op een cv. Pas wanneer deze volstaat, zal hij of zij over gaan op het lezen van de sollicitatiebrief.

Het is belangrijk voor de werkgever om te weten wie er solliciteert

Wat zet je in je cv?

In de eerste plaats je naam en adresgegevens. Een cv moet kort, duidelijk en overzichtelijk zijn. Met de opleidingen en werkervaring die je hebt opgedaan, eventueel aangevuld met vrijwilligerswerk. 

Zorg dat het meest recente bovenaan staat. Soms kan het ook handig zijn om hobby’s te vermelden. Zeker als dit relevant is voor de baan waar jij naar solliciteert.

Met welk programma kan ik mijn cv maken?

Word is een goed programma om te gebruiken. Het kent al verschillende sjablonen waar je uit kunt kiezen, zodat je met weinig moeite een mooie cv kunt maken. 

Volg de stappen bij het invullen en in een korte tijd heb je al een mooie cv in elkaar gezet. Sla hem daarna op als Pdf-bestand.

Het is niet verstandig het document in Word naar een bedrijf te mailen, maar altijd als PDF. Op deze manier weet jij zeker dat de inhoud en opmaak altijd hetzelfde blijven.

Moet ik een foto op mijn cv zetten?

Een foto op je cv is niet verplicht, maar je valt wel extra op. Let op wat voor foto je gebruikt en hoe je erop staat. 

De foto die je kiest kan verschillen per functie waar je op solliciteert en het bedrijf waar jij je cv naar toe stuurt. Voor een functie als reisagent in Azië kun een andere foto gebruiken dan voor de functie van taxateur bij een verzekeringsmaatschappij.

Kan ik altijd dezelfde cv gebruiken?

In een cv staan onveranderlijke feiten. Maar het is wel verstandig om je cv voor elke sollicitatie goed door te nemen. Bijvoorbeeld vanwege de gebruikte termen. Het kan zijn dat je bepaalde functies anders wilt noemen, zodat het beter aansluit bij het bedrijf waar jij solliciteert.  Denk hierbij aan de functie teamleider of teammanager. Het is vaak dezelfde functie, maar met een andere benaming. 

Daarnaast kun jij bepaalde zaken misschien uitgebreider benoemen. Het kan best zijn dat een bepaalde werkzaamheid bij het ene bedrijf veel minder relevant is dan bij het andere. 

Een voorbeeld. Als procesoperator was je misschien ook super end user was van een ERP-programma. Staat in de vacature dat je ervaring moet hebben met dit programma? Dan is het verstandig dit extra te vermelden en eventueel toe te lichten. .

Kan ik hulp krijgen bij het maken van mijn cv?

Kan ik hulp krijgen bij het maken van mijn cv?

Wanneer je een cv hebt gemaakt, kun jij deze via onze site uploaden en zullen wij hem nakijken en evt. corrigeren. Bij Mijn Perfecte Sollicitatie werken uitsluitend ervaren recruiters. Ze weten precies aan welke voorwaarden een perfecte sollicitatie voldoet. Op deze manier maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Wat zijn de kosten?

Het laten nakijken van je sollicitatiebrief en cv kost slechts € 75,00

Waarom moet ik een sollicitatiebrief hebben?

Een ander woord voor een sollicitatiebrief is een motivatiebrief. Dit zegt het eigenlijk al. Wat is jouw motivatie om te solliciteren op de vacature. Het is dus erg belangrijk om hier goed over na te denken. Want deze vraag wordt zeer waarschijnlijk ook gesteld tijdens het sollicitatiegesprek.

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

Er is bijna geen verschil. Maar wanneer er in de vacature om een motivatiebrief wordt gevraagd, kun je wat uitgebreider ingaan waarom jij deze baan graag wilt hebben en waarom jij denkt geschikt te zijn.

Met welk programma kan ik mijn sollicitatiebrief maken?

Het meest gebruikte programma is Word. Maar een ander tekstverwerkingsprogramma kan ook. Bij een brief gaat het er vooral om wat de inhoud is.

Wat zet je in een sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit drie basisonderdelen;

1) De inleiding. Begin met een openingszin die sterk genoeg is om de aandacht van de lezer te trekken. Dit gedeelte bepaalt vaak al of recruiters verder lezen of dat ze de brief naast neerleggen. Wat goed werkt, is om eerst telefonisch contact te leggen en in de brief verwijzen naar dit gesprek. Mocht in de vacature geen naam vermeld staan aan wie je de brief moet richten, is dit een mooie gelegenheid om daarachter te komen. Gebruik deze naam dan ook in de aanhef van de brief.

2) De motivatie. In dit gedeelte vertel jij waarom je geschikt bent voor deze functie. Dit is een belangrijk onderdeel en geeft jou de mogelijkheid om jezelf te verkopen. Maar overdrijf niet en wees altijd eerlijk. In dit gedeelte van de brief kun jij ook laten zien wat jij al weet van het bedrijf en van de functie. Lees de vacature daarom goed en bezoek ook de website van het bedrijf voor extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan de visie van het bedrijf.

3) De afsluiting. In dit gedeelte rond je de brief af met bijvoorbeeld de woorden; “Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek met u om mijn motivatie verder toe te lichten.” 

Vermijd woorden als:  “Ik hoop”…

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit drie basisonderdelen

Wat kost het om mijn sollicitatiebrief te laten nakijken en corrigeren?

Het laten nakijken en evt. corrigeren van je sollicitatiebrief kost slechts € 40,00

Hoe kan ik het beste solliciteren?

Solliciteren kan op verschillende manieren. Je kunt solliciteren naar aanleiding van een vacature of een open sollicitatie. Daarnaast kun je er voor kiezen om jouw brief en cv te mailen, per post te versturen of persoonlijk te brengen. Afhankelijk van de functie, wordt dit laatste lang niet altijd gewaardeerd. Maar solliciteer jij op een vacature sales manager met veel koude acquisitie, dan kan het je zeker helpen om de brief persoonlijk af te geven.