Het klinkt zo gemakkelijk “ergens op solliciteren”, maar zo eenvoudig is dit niet. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief. Veel mensen lopen bij het begin al vast. Je mag bv. niet met het woordje “ik” beginnen. Daarnaast kun je ook beter geen standaardzinnen gebruiken, want dan val je niet op tussen de andere sollicitanten. Maar hoe maak je dan een mooie openingszin?

Verder komt er ook een stukje creativiteit bij kijken. Afgezien van het feit, dat de inhoud correct moet zijn, wil je ook origineel overkomen. Zeker niet over de top, want je wilt wel serieus genomen worden. Bij het ene bedrijf kun jij je zelf net iets anders presenteren dan bij het andere bedrijf. Kopiëren van een vorige brief is dit niet altijd handig. Maar hoe kom je dan aan inspiratie.

Naast jouw sollicitatiebrief / motivatiebrief, heb je ook een cv nodig. Ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Een opsomming van opleidingen en werkervaringen lukt over het algemeen nog wel. Zeker wanneer je dit in het verleden al hebt bijgehouden. Maar dan die functieomschrijving. Dit komt nog best precies. Wat benadruk je en wat heeft geen toegevoegde waarde. Dan is het ook nog eens verstandig om iets over jou als persoon te vertellen. Wat zijn je vaardigheden en wat is jouw doel. Dit zijn vaak lastige dingen waar je best wat handvatten bij kunt gebruiken.

Zijn jouw sollicitatiebrief en cv op orde en wordt je uitgenodigd voor een gesprek, dan heb je het goed gedaan. Je hebt jezelf weten te verkopen aan je potentiële werkgever. Maar dan volgt het gesprek. En na dit gesprek wellicht een assessment. Hier kun jij je heel goed op voorbereiden.

Er is veel op internet vinden. Sommige tips zijn waardevol, maar veel tips ook niet. Je kunt deze wegzetten onder het kopje “website vulling”. Waarom zou je geen boek aanschaffen? Als jij hiermee je kans op een sollicitatiegesprek vergroot, dan is het toch een goede investering geweest?

Vanuit de redactie geven wij je graag een aantal boekentips.

Spring eruit met je sollicitatiebrief

In dit boek wordt stap voor stap beschreven hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Wat zijn belangrijke uitgangspunten, regels en valkuilen? Aan de hand van tien voorbeelden, die uitgebreid besproken worden, wordt uit de doeken gedaan hoe een personeelsselecteur een sollicitatiebrief leest. Het boek is daarmee het meest complete en actuele boek over het opstellen van een succesvolle sollicitatiebrief.

Bestel het boek hier

CV’s schrijven voor Dummies

Ook al heb je nog zo’n sterke sollicitatiebrief geschreven, als je cv er niet uitziet kun je die baan wel op je buik schrijven. Sterker nog: vaak wordt er eerst geselecteerd op cv’s en wordt pas daarna naar de brieven gekeken. Een goed opgebouwd cv is dus van cruciaal belang als jij die droombaan wilt pakken. Dit handige boekje staat vol tips om een geweldig cv te schrijven. Verder krijg je oplossingen voor problemen als hiaten in je arbeidsverleden, te veel of te weinig ervaring hebben en een jobhopper zijn.

Bestel het boek hier

Assessment doen – nieuwe editie

Veel mensen zien op tegen een assessment of psychologisch onderzoek. Niet helemaal onlogisch, want er hangt vaak veel van af. Maar met een goede voorbereiding hoeft niemand bang te zijn. Het assessment kent tal van varianten, zoals selectie-, ontwikkelings-, loopbaan- en e-assessments.

Bestel het boek hier