Sollicitatiebrief schrijven tips

Een overtuigende sollicitatiebrief schrijven is moeilijk. Hoe vind je de juiste toon en presenteer je de beste versie van jezelf? Ontdek het in dit artikel, sollicitatiebrief schrijven: tips en voorbeelden. 

Schokkend: recruiters wijzen 98% van de sollicitatiebrieven af! Wil jij wel op gesprek komen? Laat je sollicitatiebrief en/of cv dan controleren door een ervaren recruiter. Je betaalt tijdelijk slechts €25!

Sollicitatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

Wil je een onweerstaanbare sollicitatiebrief schrijven? Dan kost dit tijd en moeite. Met een duidelijk plan en onderstaande tips vergroot je de kans op succes aanzienlijk. Pas ze consequent toe en verdien je droombaan. 

1. Val op met onweerstaanbaar cv

Een cv is veel belangrijker dan een sollicitatiebrief. Aan de hand van je cv scannen recruiters of werkgevers of je in aanmerking komt voor de functie. Pas als je deze test doorstaat lezen ze je sollicitatiebrief. 

Recruiters kijken gemiddeld zo’n 7,4 seconden naar je cv. Maak je hierin geen indruk? Dan belanden je sollicitatiebrief en cv bij het oud papier. Let daarom bij het samenstellen van je cv extra op deze punten. 

 • Kom in je cv direct ter zake en zet de belangrijkste punten bovenin. Dit maakt scannend lezen makkelijk.  
 • Houd je cv kort en toon vooral informatie over je loopbaan die relevant is voor de functie. 
 • Besteed aandacht aan de opmaak. Plaats bijvoorbeeld informatie naast elkaar, in plaats van onder elkaar. Informatie bovenaan een pagina zie je eerder. En het maakt scannend lezen makkelijker. 
 • Verstuur je je sollicitatie digitaal? Sla je sollicitatiebrief en cv dan op als PDF. Dan blijft de opmaak altijd hetzelfde.
 • Spits je cv altijd toe op de vacature. Maak bijvoorbeeld een basis-cv die je aanpast per sollicitatie. Dan is hij altijd relevant. 
Val op met onweerstaanbaar cv

2. Voorkom spelfouten

Spelfouten in een sollicitatiebrief en cv zijn dodelijk. Je komt ongeïnteresseerd over en de kans op een gesprek is vrijwel verkeken. Neem je functie daarom altijd serieus en voorkom stijl- en spelfouten. 

In je tekstverwerker zit een spellingcontrole. Gebruik deze. Print je sollicitatiebrief en cv ook altijd uit, want op papier zie je fouten eerder. 

Laat tot slot je sollicitatiebrief kritisch doorlezen. Door vrienden en bekenden. Maar liever nog door een externe professional, zoals een recruiter van Mijn Perfecte Sollicitatie. Dan weet je zeker dat je sollicitatiebrief en cv foutloos zijn. 

3. Zorg voor een frisse uitstraling

“Langs deze weg solliciteer ik voor de functie…” Of: “Hoogachtend.” Gebruik je deze woorden in het dagelijks leven? Doe het dan ook niet in je sollicitatiebrief. 

Schrijf zoals je praat en overtuig je lezer zo snel mogelijk van je kwaliteiten. Inhoudelijk, met woorden. En visueel door een prettige opmaak en uitstraling. Voeg ook een sprankelende en professionele foto van jezelf toe. 70% van alle communicatie is non-verbaal. Profiteer van dit gegeven en toon de beste versie van jezelf.

Sollicitatiebrief schrijven tip: maak een opvallend cv met Canva

Met ontwerpprogramma Canva maak je snel, eenvoudig en gratis een visueel aantrekkelijk cv. Zoek na inloggen op ‘cv’.

Bekijk je cv en sollicitatie door de ogen van recruiter

4. Bekijk je cv en sollicitatie door de ogen van recruiter

Stel je eens voor dat je werkgever bent. Pak nu je uitgeprinte cv en scan hem 10 seconden. Lees nu vluchtig je sollicitatiebrief door. Zou jij jezelf uitnodigen? 

Recruiters en werkgevers kijken anders naar een sollicitatiebrief dan jij. Ze willen de beste kandidaten selecteren en verspillen het liefst zo weinig mogelijk tijd. Maak daarom direct duidelijk wat de ander van jou wil weten. 

 • Voldoe je aan de eisen?
 • Pas je bij de organisatie?
 • Ben je gemotiveerd en ondernemend?

Beantwoord deze vragen zo duidelijk mogelijk en laat er geen twijfel over bestaan. Werkgevers zouden wel gek zijn als ze je niet uitnodigden! 

5. Doe je huiswerk

Solliciteren draait om aandacht. Voor je sollicitatiebrief en cv. En ook voor je potentiële nieuwe baan en werkgever. Investeer daarin en verdiep in het bedrijf en de functie.

Vind je op bepaalde vragen geen antwoord? Neem dan vooraf telefonisch contact op en stel jezelf netjes voor. Dat komt meteen goed over. 

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Stel dan geen domme vragen en kom direct ter zake. Wees daarbij niet bang om ook zelf vragen te stellen. Zo krijg je een echte dialoog en zien gesprekspartners wat ze aan je hebben. 

Zorg verder dat je altijd een antwoord hebt op ‘waarom-vragen’: 

 • Waarom ben jij een teamwerker?
 • Waarom ben je resultaatgericht?
 • Waarom zit er een gat in je cv? 

Je kunt er vast meer verzinnen. Bedenk er op je gemak thuis een passend antwoord bij. Dan overtuig je tijdens het sollicitatiegesprek met sterke antwoorden.  

6. Steek aandacht in je sollicitatiebrief 

Recruiters kijken eerst naar je cv

Recruiters kijken eerst naar je cv. Als je kennis en ervaring aansluiten bij de functie kijken ze naar je sollicitatiebrief. Zorg dat die net zo overtuigend is. 

Gebruik geen standaard zinnen en cliches in je sollicitatiebrief. Fijn dat je een teamspeler bent, geen 9 tot 5 mentaliteit hebt en beschikt over excellente communicatieve vaardigheden. Het zegt alleen niets, want deze kreten staan ook in duizenden andere brieven. 

Wees origineel en zeg hetzelfde op je eigen manier. Werkgevers willen snel een goed beeld van jou hebben. Van internet gekopieerde en geplakte zinnen zetten ze alleen maar op het verkeerde been. 

Schrijf ook fris en doelgericht. En vermijd lijdende zinnen. 

Schrijf niet: ik heb de opleiding X gevolgd 

Maar schrijf: ik volgde de opleiding X

Actief formuleren leest vlotter en leidt tot kortere zinnen. Dit maakt scannend lezen weer makkelijker. En zo houd je de aandacht van recruiters en werkgevers vast. 

7. Wissel van gedachten met een expert

 • Wie ben je?
 • Waar ben je goed in?
 • Waar liggen je ambities?
 • Wat vind je belangrijk in een baan?

Deze vragen zijn belangrijk tijdens een sollicitatieprocedure. Ze kort en krachtig beantwoorden in een sollicitatiebrief valt alleen niet mee. En na uren zwoegen op een brief weet je zelf niet meer wat goed is en wat niet. Laat je brief daarom controleren door een expert. 

Een ervaren buitenstaander kijkt met frisse ogen naar je sollicitatiebrief en cv. En kan snel aangeven of je overtuigend overkomt. 

Heb je je droombaan op het oog en wil je echt op gesprek komen? Laat dan je sollicitatiebrief en/of cv controleren door een ervaren recruiter van Mijn Perfecte Sollicitatie. Je betaalt tijdelijk slechts €25.

Sollicitatiebrief schrijven? Met deze tips maak je het verschil

Als sollicitant moet je jezelf verkopen. Eerst in je brief en cv. En daarna tijdens een sollicitatiegesprek. Je wilt je toekomstige werkgever overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de baan. En dat je echt past bij het bedrijf. Met de juiste woorden lukt dat sneller. 

Verplaats jezelf in een recruiter. En doe net alsof je je sollicitatiebrief voor het eerst leest. Maak je indruk of is het saai en algemeen? Het maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek. Volg daarom de tips uit dit artikel, schrijf een onweerstaanbare sollicitatiebrief en laat hem perfectioneren door een expert. Dan is je droombaan binnen handbereik.

Schokkend: recruiters wijzen 98% van de sollicitatiebrieven af! Wil je bij de mensen die wel op gesprek mogen komen? Laat dan je sollicitatiebrief en/of cv controleren door een ervaren recruiter. Je betaalt tijdelijk slechts €25.