Wil je een onweerstaanbare cv schrijven? Dan kost dit tijd en moeite. Met een duidelijk plan en onderstaande tips vergroot je de kans op succes aanzienlijk. Pas ze consequent toe en verdien je droombaan. 

Val op met onweerstaanbaar cv

Een cv is belangrijker dan een sollicitatiebrief. Aan de hand van je cv, scannen recruiters en werkgevers of je in aanmerking komt voor de functie. Pas als je deze test doorstaat lezen ze je sollicitatiebrief. 

Recruiters kijken gemiddeld zo’n 7,4 seconden naar je cv. Maak je hierin geen indruk? Dan belanden je sollicitatiebrief en cv bij het oud papier. Let daarom bij het samenstellen van je cv extra op deze punten. 

 • Kom in je cv direct ter zake en zet de belangrijkste punten bovenin. Dit maakt scannend lezen makkelijk.  
 • Houd je cv kort en toon vooral informatie over je loopbaan die relevant is voor de functie. 
 • Besteed aandacht aan de opmaak. Plaats bijvoorbeeld informatie naast elkaar, in plaats van onder elkaar. Informatie bovenaan een pagina zie je eerder. En het maakt scannend lezen makkelijker. 
 • Verstuur je je sollicitatie digitaal? Sla je sollicitatiebrief en cv dan op als PDF. Dan blijft de opmaak altijd hetzelfde.
 • Spits je cv altijd toe op de vacature. Maak bijvoorbeeld een basis-cv die je aanpast per sollicitatie. Dan is hij altijd relevant. 

Voorkom spelfouten

 • Spelfouten in een sollicitatiebrief en cv zijn dodelijk. Je komt ongeïnteresseerd over en de kans op een gesprek is vrijwel verkeken. Neem je functie daarom altijd serieus en voorkom stijl- en spelfouten. 
 • In je tekstverwerker zit een spellingcontrole. Gebruik deze. Print je sollicitatiebrief en cv ook altijd uit, want op papier zie je fouten eerder. 

Laat tot slot je sollicitatiebrief kritisch doorlezen. Door vrienden en bekenden. Maar liever nog door een externe professional, zoals een recruiter van Mijn Perfecte Sollicitatie. Dan weet je zeker dat je sollicitatiebrief en cv foutloos zijn.

Zorg voor een frisse uitstraling

 • “Langs deze weg solliciteer ik voor de functie…” Of: “Hoogachtend.” Gebruik je deze woorden in het dagelijks leven? Doe het dan ook niet in je sollicitatiebrief. 
 • Schrijf zoals je praat en overtuig je lezer zo snel mogelijk van je kwaliteiten. Inhoudelijk, met woorden. En visueel door een prettige opmaak en uitstraling. Voeg ook een sprankelende en professionele foto van jezelf toe. 70% van alle communicatie is non-verbaal. Profiteer van dit gegeven en toon de beste versie van jezelf.
 • Met ontwerpprogramma Canva maak je snel, eenvoudig en gratis een visueel aantrekkelijk cv. Zoek na inloggen op ‘cv’.

Bekijk je cv en sollicitatie door de ogen van recruiter

Stel je eens voor dat je werkgever bent. Pak nu je uitgeprinte cv en scan hem 10 seconden. Lees nu vluchtig je cv door. Zou jij jezelf uitnodigen? 

Recruiters en werkgevers kijken anders naar een sollicitatiebrief dan jij. Ze willen de beste kandidaten selecteren en verspillen het liefst zo weinig mogelijk tijd. Maak daarom direct duidelijk wat de ander van jou wil weten. 

 • Voldoe je aan de eisen?
 • Pas je bij de organisatie?
 • Ben je gemotiveerd en ondernemend?

Beantwoord deze vragen zo duidelijk mogelijk en laat er geen twijfel over bestaan. Werkgevers zouden wel gek zijn als ze je niet uitnodigden!