Volgens het CBS is de arbeidsmarkt voor werkzoekenden in de afgelopen 50 jaar nog niet zo gunstig geweest als nu. Voor iedere 100 werklozen zijn er 126 vacatures beschikbaar. Er worden dus meer banen aangeboden dan er werkzoekenden zijn. Maar ook al heb je momenteel een baan maar denk je er al langere tijd over om van baan te switchen, dan is het nu een goed moment om de knoop door te hakken en er werk van te maken.

Ook al worden er meer banen aangeboden dat er werkzoekenden zijn, wil het nog niet zeggen dat jou sollicitatie geen perfecte sollicitatie hoeft te zijn. Want jij bent namelijk niet de enige die zijn huidige baan wil verruilen voor een andere baan. Misschien zoek je een baan met betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden of gewoon een baan dichter bij huis. Maar misschien heb jij deze periode wel gebruikt om een studie te volgen en wil je nu een stap maken in jouw carrière.

De feestdagen zijn weer voorbij en iedereen heeft zijn / haar werkzaamheden weer opgepakt. Nu is het de kans om de sprong te wagen. Maar doe dit niet zonder je goed voor te bereiden. Een goede sollicitatiebrief kun je pas maken wanneer jij je hebt verdiept in het bedrijf waar jij wilt solliciteren. Denk hierbij aan de visie van het bedrijf, de organisatiestructuur en wat het bedrijf van haar medewerkers verwacht. Dit is niet alleen belangrijk om te weten of het bedrijf bij jou past, maar ook onmisbaar om een goed sollicitatiegesprek te voeren.

Naast een goede sollicitatiebrief is een goede cv noodzakelijk. Hier is waar men het eerste naar kijkt. Maar wat is nu een goede cv. Om hier achter te komen moet je precies weten wat in de vacature staat. Welke eisen stelt het bedrijf aan de nieuwe werknemer en komen deze punten ook terug in jouw cv? Als er in de vacature wordt gevraagd om bepaalde werkervaring, laat dit dan ook duidelijk terugkomen in jouw cv als jij deze ervaring hebt. Het klinkt misschien vreemd, maar ervaringen waar niet om wordt gevraagd is ook niet altijd nodig om te vermelden. Meer is in dit geval niet altijd beter. Lappen tekst en kolommen met ervaringen kan er juist voor zorgen dat jij op de stapel “afwijzingen” komt te liggen. Een cv die kort, bondig en herkenbaar is voor de lezer zal eerder over gaan tot het lezen van jouw motivatiebrief.