Wanneer er een “gat” in je cv ontstaat, wordt er al snel vanuit gegaan dat je die periode werkloos was. Maar ja, wat is werkloos? Tijdelijk geen betaalde baan hebben, wil niet zeggen dat je niets hebt gedaan. Het kan zijn dat je in die periode mantelzorger was of een studie volgde.

Vermeld dit dan op je cv en voorkom hiermee dat “gat”.

Zo maak je je cv compleet en kun je verklaren waarom je tijdelijk geen betaalde baan had.

Het kan ook zijn, dat je een “sabbatical year” hebt gehad. Dit hoeft niet nadelig te zijn. Sterker nog, misschien heb je in die periode een wereldreis gemaakt of deed je vrijwilligerswerk in het buitenland. En heb je op die manier wellicht je horizon verbreed en nieuwe dingen geleerd. Ook dat is zeker de moeite waard om te vermelden.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je tijdelijk geen werk hebt gehad. Dat je een periode “in between jobs” hebt gezeten. Lieg hier dan niet over, maar houd er rekening mee dat je bij een eventueel gesprek hier vragen over zult krijgen. Zorg dat je hier op voorbereid bent, zodat je kunt uitleggen hoe die situatie is ontstaan en wat je hebt gedaan om weer betaald werk te krijgen. Misschien werk dat niet bij je opleiding past of zelfs beneden je niveau.

Mocht er toch nog een “gat” in je cv zitten, dan hoef je dat niet te benadrukken. Leg liever de nadruk op de rest van je cv. Zorg dat dit er gelikt uitziet en maak daarmee evenveel kans als alle andere sollicitanten.