Het aantal beschikbare vacatures bij werkgevers in Nederland is momenteel veel groter, dan het aantal werkzoekenden. Dit betekent dat het voor werkgevers lastig is om door te blijven groeien; ze krijgen de vacante posities niet gevuld. Voor een werkzoekende of iemand die een volgende stap in zijn of haar carrière wil maken is dit een zeer geschikt moment om te solliciteren op een nieuwe baan. Een nieuwe werkgever zal je met open armen ontvangen, wat je kunt gebruiken bij de salarisonderhandelingen in je laatste gesprek voor het tekenen van de arbeidsovereenkomst.

Een goed cv en motivatiebrief is daarom erg belangrijk!

Aan de slag met een cv en motivatiebrief 

Solliciteren op een nieuwe functie of bij een andere werkgever betekent zelfs bij de huidige problemen op de arbeidsmarkt, dat je een cv en motivatiebrief op zal moeten stellen. Een nieuwe werkgever wil weten waarom je juist voor deze partij gekozen hebt, welke ervaring je al hebt en wat jou de ideale kandidaat maakt voor een bepaalde functie.

Je eerste gesprek bij een potentieel nieuwe werkgever 

Zijn je cv en motivatiebrief positief ontvangen door je mogelijke nieuwe werkgever? Tijd om je voor te bereiden op het eerste gesprek. De meeste sollicitatieprocedures bestaan uit meerdere gesprekken. Het eerste gesprek is oriënterend en gaat vaak nog niet de diepte in.

Onboarding en je eerste werkweek

Mocht je de verschillende rondes in de sollicitatieprocedure goed doorlopen, is het tijd voor de onboarding en je eerste werkweek. Tegenwoordig pakken veel bedrijven de onboarding zeer professioneel aan. Zo kun je soms alvast in een online omgeving kijken, om je te verdiepen in het werk wat je straks uitvoert en de mensen met wie je samenwerkt.